Kattokonsultti

KATTOKONSULTTI JARI MUSTIKKAMAA

Elämäntyö perinteisen käsityöammatin palveluksessa – palkintona arvostuksen nousu ja uudet osaajat

Maailma muuttuu jatkuvasti ja se vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Tapoja ja taitoja jää unholaan samalla, kun uusia opitaan. Tämän tietää myös vesikatto- ja julkisivukonsultti sekä perinteisen kattopeltisepän ammatin puolustaja ja puolestapuhuja Jari Mustikkamaa.

Hänellä on kokemusta alalta jo viiden vuosikymmenen ajalta. Sinä aikana Mustikkamaa on nähnyt perinteisen kattopeltisepän ammatin aallonpohjan, mutta myös ammatin arvostuksen uuden nousun. Näiden vuosien varrella hän on toiminut kattoalan urakoinnin lisäksi muun muassa kouluttajana, tietokirjailijana, erilaisissa alan luottamustehtävissä sekä toiminut Rakennustietosäätiön RT-korttityöryhmän jäsenenä.

Kestävien kattojen ja julkisivujen onneksi Mustikkamaa nauttii kansainvälisillä työmailla ja ympäri maailmaa kerääntyneen ammattitaidon jakamisesta. Hän toimii vesikattoalan asiantuntijatehtävissä kotimaan lisäksi tarvittaessa ulkomailla.

Ammatti oli jo kadota Suomesta – asiakkaan kommentti nostatti taistelutahdon

Mustikkamaa perusti Turun Pläkkipelti Oy:n silloisen yhtiökumppaninsa kanssa vuonna 1985. Yhdessä nuoret miehet tekivät yrityksestä loistavan tarinan kunnianhimosta ja rakkaudesta omaa ammattiaan kohtaan. Yritys erikoistui perinteisten konesaumattujen peltikattojen ja julkisivujen huolto-, asennus- ja korjaustöihin, joissa vaadittiin teräksenlujaa peltisepän ammattitaitoa.

“Samoihin aikoihin, eli 90-luvun lopussa, sain asiakkaalta puhelun, jossa hän kyseli korjausaikataulua katolleen. Kerroin, että tilauslistamme oli aivan täynnä, joten emme pääsisi heti käsiksi urakkaan. Asiakas ei tästä pitänyt ja ihmetteli, että eikö niitä tekijöitä voi palkata lisää – torilla notkuvia laitapuolen kulkijoita, kun voi ihan hyvin palkata kattotöihin”, Mustikkamaa muistelee.

Asiakkaan kommentti sai hänet heräämään kattopeltiseppien ammatin alhaiseen arvostukseen ja Mustikkamaa päätti tehdä asialle jotain. Hän tiesi, että erittäin tärkeää oli panostaa koulutukseen. Viimeiset peltiseppämestarit kun olivat valmistuneet Suomessa 1960-luvun alussa ja alan viimeiset oppikirjat olivat samalta ajalta.

Siksi Mustikkamaa päätti käynnistää rakennuspeltiseppien koulutukset ensin osana Turun Pläkkipelti Oy:n toimintaa. Myöhemmin, eli vuonna 2008, koulutukset päätettiin irrottaa Mustikkamaan toisen yrityksen, eli Opecon alaisuuteen. Koulutusten lisäksi Mustikkamaa julkaisi yhdessä Simo Järvisen kanssa kattopeltiseppien oppikirjan käsikirjaksi ammattilaisille, suunnittelijoille sekä alaa opiskeleville.

“Tilausta oli, koska kaikki alalle tulleista ei ollut saanut rakennuspeltisepän koulutusta vaan oppivat kaiken työtä tehdessä. Ikävä kyllä se tarkoitti, että myös ne virheelliset työtavat opittiin työmailta eikä niitä osattu muuttaa, kun ei parempaakaan tietoa ollut tarjolla”, Mustikkamaa muistelee.

Hän on itse kouluttautunut ja lisännyt osaamistaan koko uransa ajan. Mustikkamaalla onkin takataskussaan peltiseppämestarin ja teknikon tutkinnot. Lisäksi hän on Keskuskauppakamarin auditoima HTT-tavarantarkastaja vuodesta 2004 alkaen. HTT-tavarantarkastaja tulee avuksi, kun tarvitaan asiantuntijan puolueeton arvio kiistatilanteisiin. Niitä syntyy esimerkiksi rakennusurakoiden yhteydessä esiin tulevista teknisistä kysymyksistä, työvirheestä tai työsuorituksen asianmukaisuudesta.

Hartiavoimin arvostus uuteen nousuun

Kattopeltiseppien ammattikuvaa kiillottivat myös ammattitaidon MM- ja EM-kilpailut. Niissä Mustikkamaan perustaman Opecon järjestämiä ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa suorittavat ja valmennettavat loistivat vuosina 2005–2015. Tutkintoa suorittavat osallistujat tulivat eri yrityksistä ympäri Suomea. Näin suomalainen peltisepäntyö oli jälleen todistettavasti eurooppalaista huippua, kun Hollannin Rotterdamissa järjestetyistä kisoista tuli vuonna 2008 pronssia ja Portugalin Lissabonissa vuonna 2010 järjestetyistä kilpailuista palattiin kultamitali kaulassa.

Jari itse oli mukana kansainvälisessä Euroskills- ja Worldskills ammattikilpailutoiminnassa lajipäällikkönä, valmentajana sekä tuomarina vuosina 2003-2014.

“Vein metal roofingin lajina kansainväliseen eri lajien perheeseen ja olin mukana alusta asti mahdollistamassa kisoja, mukana tuomaristoissa ja varmistanut rahoitusta. Samalla olen saanut oppia maailman huippujen työtapoja ja erilaisia tekniikoita. Myös työvälineiden käyttötavat ja ammatinharjoittamisen käytänteet vaihtelevat eri maiden välillä. Esimerkiksi Japanin kilpailu vuonna 2007 oli uusien ja erilaisten työtapojen omaksumisen kannalta erittäin opettavainen kokemus”, Mustikkamaa muistelee.

Usko alan tulevaisuuteen on kirkas

Kattokonsultin asiantuntijatehtävistä hän nauttii, koska vuosien aikana kertyneen kokemuksen jakaminen uusien tekijöiden avuksi on hänelle tärkeää. Hän muistuttaa, että oikein toteutettuun vesikattoon kuuluu paljon muutakin kuin konesaumatun peltikaton työstäminen.

Hänen mukaansa esimerkiksi vesikattovalvonnassa tärkeää on myös laaja osaaminen yleisistä laatuvaatimuksista, eri materiaaleista sekä niiden yhdistämisestä, tuuletuksen merkityksestä ja urakoitsijavalintakriteereistä. Erityisalueen, kuten konesaumatun peltikaton valvonnassa tulee ymmärtää myös saumauksiin liittyvät yksityiskohdat. Ne ovat kaikki asioita, joista hänelle on kertynyt poikkeuksellista osaamista vuosikymmenten ajalta.

Esimerkiksi ammattitaidolla toteutetut alusrakenteet ovat Mustikkamaan mukaan toimivalle vesikatolle vähintään yhtä tärkeitä, kuin valittu pintamateriaali ja sen asennus. Hän auttaakin rakennusalan ammattilaisia, taloyhtiöitä sekä julkista sektoria usein juuri alusrakenteisiin liittyvissä haasteissa.

“Vuosien aikana ympäri maailmaa kerättyä ammattitaitoa ja kokemusta on jaettavaksi asti. Haluan, että osaaminen ja tietotaito jää muiden käytettäväksi ja hyödyksi. Se on se perintö, jota ammattilaisille ja perinteisen käsityöammatin jatkajille haluan jättää”, oikeita ratkaisuja arvostava ja ihmisten auttamisesta nauttiva Mustikkamaa tiivistää tavoitteitaan.

Ota yhteyttä

Haluatko lisätietoja?

Laita meille viestiä, niin olemme yhteydessä